UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
chiralność
Encyklopedia PWN
chiralność
[gr. cheír ‘ręka’],
chem. właściwość obiektu polegająca na tym, że nie pokrywa się on ze swoim odbiciem w płaskim zwierciadle — obiekt i jego odbicie mają się tak do siebie, jak lewa ręka w stosunku do prawej.
Właściwość tę mają cząsteczki niektórych związków chemicznych, zwane związkami chiralnymi; najprostszą przyczyną chiralności cząsteczki jest obecność w niej tzw. centrum chiralności, którym najczęściej jest atom asymetryczny;
cząsteczki takie wykazują aktywność optyczną; chiralne są np. cząsteczki aldehydu glicerynowego: Chiralność jest cechą charakterystyczną substancji chemicznych syntetyzowanych w organizmach żywych; np. cząsteczki (helisy) kwasów rybonukleinowych, enzymów oraz związków ulegających ich katalitycznemu działaniu są chiralne, a reakcje zachodzące w organizmach żywych są stereospecyficzne, np. (+)-glukoza bierze udział w przemianie materii oraz ulega fermentacji alkoholowej, zaś odmiana lewoskrętna nie ulega tym przemianom. Chiralność kryształów nosi nazwę enancjomorfizmu.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.