workowce
 
Encyklopedia PWN
workowce, Ascomycota,
najliczniejsza gromada grzybów;
obejmują 6 klas, 56 rzędów, 292 rodziny, ponad 3330 rodzajów z ok. 32 800 gatunkami opisanymi do tej pory na świecie (w Polsce szacuje się potencjalne występowanie na ok. 5 tysięcy, w tym ponad 1,5 tysiąca workowców lichenizowanych — porostów). Workowce to głównie grzyby mikroskopijne, tylko część z nich zalicza się do grzybów wielkoowocnikowych o stosunkowo dużych owocnikach, np.: czarki, dzieżki, naparstniczki (Verpa), piestrzenice, piestrzyce (Helvella), smardze, trufle. Rozmnażają się przez zarodniki workowe (askospory), wytwarzane w workowatych komórkach, tzw. workach, powstałych w wyniku procesu płciowego (zwykle gametangiogamii); częste jest też rozmnażanie bezpłciowe — dzięki wytwarzaniu zarodników konidialnych, pączkowaniu lub rozszczepieniu grzybni; głównie lądowe, żyjące saprofitycznie (np. smardze, trufle) lub pasożytniczo (np. mączniaki, buławinka czerwona) na roślinach wyższych, rzadziej — na zwierzętach lub człowieku; grzybnia wielokomórkowa, u większości workowców tworzy owocniki (różnych typów); znane są też gatunki (np. drożdże) nie wykształcające nitkowatych strzępek ani owocników; niektóre gatunki wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym (np. drożdże, kropidlaki, pędzlaki).
zgłoś uwagę
Ilustracje
Piestrzenica kasztanowa (Gyromitra esculenta)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Smardz jadalny (Morchella esculenta)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Trufla letnia (Tuber aestivum)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia