smardz
 
Encyklopedia PWN
ok. 30. gat. (w Polsce 3 gat.); występują w umiarkowanej strefie półkuli północnej, w Australii; smardze są roztoczami lub naziemnymi pasożytami drzew; owocniki duże, puste, o kapeluszu pomarszczonym; smardze to leśne, wiosenne grzyby jadalne. W Polsce spotykany: smardz stożkowaty (zw. wyniosłym), M. conica, smardz pólwolny, M. gigas i smardz jadalny, M. esculenta, który we Francji jest uprawiany; smardz może być mylony z trującą piestrzenicą kasztanowatą; jest objęty ochroną gatunkową.
Ilustracje
Smardz jadalny (Morchella esculenta)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia