trufla
 
Encyklopedia PWN
trufla, Tuber,
rodzaj grzybów z rzędu kustrzebkowców (Pezizalez), niekiedy zaliczany do rzędu truflowców (Tuberales), należących do gromady workowców;
ok. 60 gat. (w Polsce 8); owocniki podziemne, bulwkowate, ciemnobrązowe; występuje w lasach cieplejszych okolic strefy umiarkowanej; wiele gat. bardzo smacznych, m.in. trufla perigordzka, T. melanosporum i trufla zimowa, T. brumale; w Polsce bardzo rzadko spotykana ceniona trufla wgłębiona, T. mesentericum, a także gat. bez znaczenia kulinarnego, z małymi owocnikami.
Ilustracje
Trufla letnia (Tuber aestivum)fot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia