różowate
 
Encyklopedia PWN
różowate, Rosaceae,
rodzina z klasy dwuliściennych, licząca ponad 110 rodzajów i ok. 3500 gat., skupionych w 12 podrodzinach, występujących prawie na całej kuli ziemskiej, licznie w strefach podzwrotnikowej i umiarkowanej półkuli północnej;
ponad 110 rodzajów i ok. 3500 gat., skupionych w 12 podrodzinach, występujących prawie na całej kuli ziemskiej, licznie w strefach podzwrotnikowej i umiarkowanej półkuli północnej; rośliny zielne, krzewy lub drzewa, często z kolcami; kwiaty w zasadzie 5-krotne i obupłciowe, owadopylne; owoc — mieszek, torebka, niełupka, pestkowiec, niekiedy owoc pozorny (szupinka) lub zbiorowy; do różowatych należy większość roślin sadowniczych strefy umiarkowanej; wiele gat. uprawia się jako rośliny ozdobne, inne dostarczają surowców dla przemysłu farm. i perfumeryjnego; w Polsce ok. 190 gat., zaliczanych do 4 podrodzin: tawułowe (np. tawuła), różowe (np. jeżyna, poziomka, róża), jabłoniowe (np. jabłoń, grusza, jarząb, głóg) i śliwowe (np. śliwa, wiśnia, brzoskwinia, migdał, czeremcha).
Ilustracje
Grusza wierzbolistna fot. T. Zioło-Skałecka/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Czeremcha zwyczajna, gałązka owocującafot. J.P. Korczak-Wodnicka/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia