truskawka
 
Encyklopedia PWN
truskawka, właśc. poziomka truskawka, poziomka ananasowa, Fragaria x ananassa (F. grandiflora),
gatunek mieszańcowy powstały ze skrzyżowania poziomki chilijskiej (Fragaria chiloensis) i wirginijskiej (Fragaria virginiana);
otrzymana w Europie w poł. XVIII w.; pędy wysokość do 40 cm; liście duże, złożone najczęściej z 3 listków, o brzegach piłkowatych; kwiatostany wierzchotkowate, białe lub kremowe. Truskawka jest powszechnie uprawiana w krajach klimatu umiarkowanego ze względu na duże, aromatyczne owoce rzekome, powstałe z rozrośniętego dna kwiatowego (zawierają m.in.: 7,5% cukrów, 0,8% kwasów org., ok. 70 mg w 100 g wit. C, związki fosforu i żelaza), deserowe i na przetwory (mrożonki, dżemy, konfitury); ok. 2 tys. odmian, m.in. odmiany tzw. powtarzające (dają 2 zbiory w ciągu roku); truskawka rozmnaża się z ukorzenionych sadzonek, wyrastających z płożących się pędów, tzw. wąsów; plantacje truskawek użytkuje się 3–6 lat; gł. producenci: USA, Hiszpania, Japonia, Polska.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia