brzoskwinia
 
Encyklopedia PWN
brzoskwinia, właśc. śliwa brzoskwinia, Persica (Prunus),
rodzaj z rodziny różowatych;
5 gat. drzew owocowych; uprawiana od ok. 4 tys. lat w Chinach, Persji, w staroż. Grecji i Rzymie, obecnie — w wielu odmianach, w cieplejszych rejonach klimatu umiarkowanego; odmiany uprawne pochodzą od brzoskwini zwyczajnej, P. vulgaris, wysokość do 8 m, liście lancetowate, kwiaty różowe, owoc — pestkowiec o skórce żółtej, omszonej; owoce brzoskwini zwyczajnej zawierają m.in. 9–11% cukrów i 12–20 mg (w 100 g) wit. C; spożywane w stanie świeżym, w postaci suszu i przetworów; znane są mutacje brzoskwini zwyczajnej o skórce nieomszonej (nektaryny); jako ozdobną uprawia się brzoskwinię Dawida, P. davidiana; świat. zbiory brzoskwiń (wraz z nektarynami) wynoszą 17,8 mln t (2005); gł. producentami są: Chiny (7,8 mln t), Włochy (1,7), USA (1,3), Hiszpania (1,2), Grecja (0,9), Turcja (0,5), Iran (0,5), Francja (0,4), Egipt (0,4); w Polsce zbiory wynoszą blisko 10 tys. t. .
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia