aronia
 
Encyklopedia PWN
3 gat. krzewów występujących we wschodniej części Ameryki Północnej; liście eliptyczne lub odwrotnie jajowate, piłkowane lub karbowane; kwiaty białe lub różowawe, w niewielkich baldachach; owoc — drobna, jabłkowata jagoda; w Polsce ze względu na dekoracyjne kwiatostany i owoce są uprawiane w ogrodach i parkach: aronia czerwona, A. arbutifolia, aronia czarna, A. melanocarpa, wys. 0,5–2 m, o owocach kulistych, błyszczących, czarnych lub czarnopurpurowych (zawierają do 10% cukrów, ok. 1% kwasów org., wit. PP — do 3500 mg w 100 g), jadalnych (na surowo i w przetworach), także leczn. (działanie przeciwmiażdżycowe); znane są odmiany wielkoowocowe (średnica do 1,5 cm), niektóre należą do gat. A. mitschurinii, pochodzącego od aronii czarnej.
Ilustracje
Aronia czarna, Aronia melanocarpafot. Z. Wyleżyński/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia