skrobia
 
Encyklopedia PWN
skrobia, krochmal, (C6H10O5)n,
polisacharyd (wielocukier), homoglikan zbudowany z cząsteczek d-glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi, główny polisacharyd roślin wyższych;
powstaje w roślinach w wyniku fotosyntezy i jest gromadzona w tkankach jako materiał zapasowy, np. w bulwach (ziemniaka), w nasionach (zboża); odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin; skrobia jest białym, bezpostaciowym proszkiem bez smaku i zapachu, nierozpuszczalnym w zimnej wodzie; zawiera 2 składniki: amylopektynęamylozę; stanowi podstawowy składnik pożywienia człowieka; skrobia i niektóre jej pochodne (np. etery, produkty degradacji i utlenienia, częściowej hydrolizy) mają zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia