Australia
 
Encyklopedia PWN
Australia,
najmniejszy kontynent na Ziemi, położony na półkulach wschodniej i południowej;
Powierzchnia: 7,7 mln km2
Skrajne punkty: najdalej wysunięty na północ: Jork (142°32′E, 10°41′S); najdalej wysunięty na południe: Wilsons Promontory (146°25′E, 39°08′S); najdalej wysunięty na wschód: Byrona, Przylądek (153°39′E, 28°35′S); najdalej wysunięty na zachód: Steep (113°09′E, 26°09′S)
Ludność: ogółem — 20,6 mln; gęstość zaludnienia — 3 os/km2 (2010)
Liczba państw: 1 (2006)
Największe miasta: Sydney — 4,3 mln (2006); Melbourne — 3,8 mln (2005); Brisbane — 1,9 mln (2005); Perth — 1,4 mln (2005); Adelaide — 1,1 mln (2005)
Strefy klimatyczne: równikowy wybitnie wilgotny, równikowy wilgotny, równikowy wilgotny (odmiana monsunowa), równikowy suchy, zwrotnikowy wilgotny, zwrotnikowy pośredni między morskim a kontynentalnym, zwrotnikowy wilgotny (odmiana górska), zwrotnikowy wybitnie suchy, kontynentalny, zwrotnikowy suchy, kontynentalny, podzwrotnikowy morski, podzwrotnikowy pośredni między morskim a kontynentalnym, podzwrotnikowy suchy, kontynentalny, umiarkowany ciepły morski
Największe rzeki: Darling (długość — 2 700 km, pow. dorzecza — 650 tys. km2), Murray (długość — 2 600 km, pow. dorzecza — 1,1 mln km2), Murrumbidgee (długość — 2 200 km, pow. dorzecza — 135 tys. km2)
Największe jeziora: Eyre (powierzchnia — 6 tys. km2)
Udział pustyń i półpustyń: pustynie — 50,7%, półpustynie — 32,5%, pozostałe ziemie — 16,8%
Australię otacza Ocean Indyjski (od północy przybrzeżne morza Arafura i Timor) i Ocean Spokojny (Morze Koralowe i Morze Tasmana); skrajne przylądki: Jork 10°41′ S, Wilsons Promontory 39°08′ S, Steep 113°09′E, Byron 153°39′E; rozciągłość południkowa 3150 km (z Tasmanią 3680 km), równoleżnikowa — ok. 4100 km; powierzchnia 7,7 mln km2; 20,1 mln mieszkańców (2004).
Ilustracje
Trzy Siostry w G. Błękitnych (Australia)fot. J. Piwowarczyk/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Koala fot. A. Guranowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Canberra, widok ogólny (Australia)fot. T. Kokoszko/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Aborygen z plemienia Walpiri, okolice Alice Springs (Australia)fot. M. Witkowska/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Canberra, nowy gmach parlamentu (Australia)fot. T. Barucki/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Las równikowy, Park Narodowy Eungella w Queensland (Australia) fot. T. Kokoszko/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Lasy deszczowe fot. D. Raczko/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Wombat, zw. też niedźwiedziem workowatym, gat. torbacza. Dł. ciała do 103 cm, ogona ok. 5,5 cm; ciemnobrązowy, na pysku i podgardlu białe plamki. Prowadzi nocny tryb życia. Występuje w pd. Australii.fot. K. Sołtyk/GEA/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Kościuszki, Góra (Australia)fot. K. Gardyna/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Dingo, Canis dingofot. T. Kokoszko/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Kangur olbrzymi (Macropus giganteus)fot. P. Gajek/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Ayers Rock, najsłynniejsze miejsce kultowe Aborygenów (Australia)fot. A. Achmatowicz-Otok/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia