węglowodany

Encyklopedia PWN

bioenergetyka
[gr. bíos ‘życie’, energētikós ‘aktywny’],
biol. nauka zajmująca się przemianami energ. w żywych organizmach i ekosystemach;
ogół substancji — składników budulcowych ścian komórkowych roślin, nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka;
bor, B, borium,
pierwiastek chemiczny o liczbie atomowej 5;
bób, właśc. wyka bób, Vicia faba,
gatunek jednorocznej, strączkowej rośliny uprawnej z rodzaju wyka, z rodziny bobowatych (motylkowatych);
produkt spoż. (pieczywo) otrzymywany w wyniku wypieku ciasta, stanowiącego jednorodną, plast. masę powstającą przez połączenie mąki z wodą, ręcznie lub mechanicznie wymieszanych, poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej).
chlorella, Chlorella,
rodzaj jednokomórkowych glonów zaliczany do gromady zielenic;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia