węglowodany

Encyklopedia PWN

potoczna nazwa owoców figowca (pospolitego);
sole i estry tlenowych kwasów fosforu, w których fosfor występuje na V stopniu utlenienia;
otoczka wokół błony komórkowej utworzona z reszt węglowodanowych glikoproteidów i glikolipidów, oraz z proteoglikanów — złożonych węglowodanów połączonych cząsteczkami białka, o ujemnym ładunku elektrycznym;
gluten
[łac.],
wielkocząsteczkowy kompleks złożony gł. z białek (prolamin i glutelin), charakterystyczny dla mąki, zwłaszcza pszennej;
inozytol
[gr.-łac.],
inozyt, myoinozytol,
węglowodan, jeden z 9 stereoizomerów heksahydroksycykloheksanu, składnik niektórych fosfolipidów (fosfotydyloinozytolu);
insulina
[wł. < łac.],
hormon wytwarzany przez komórki β wysp Langerhansa w trzustce z syntetyzowanej tam proinsuliny po odłączeniu tzw. łańcucha C;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia