węglowodany

Encyklopedia PWN

patison, Cucurbita pepo var. patissonina,
odmiana dyni (zwyczajnej), jednoroczna roślina warzywna;
płyta wytwarzana ze zdrewniałych części łodyg lnianych lub konopnych (paździerzy) przez zmieszanie ich z klejem syntetycznym, utwardzanie na gorąco i prasowanie pod ciśnieniem;
rafinoza
[fr.-gr.],
C18H32O16,
oligosacharyd roślinny, zbudowany z d-galaktozy, d-glukozy i d-fruktozy;
produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.
organy przystosowane do magazynowania substancji pokarmowych, gł. węglowodanów, białek lub lipidów, na użytek: 1) „własny” rośliny; 2) następnego pokolenia generatywnego; 3) zwierząt, jako zachęta do wypełnienia przez nie funkcji pożytecznych dla przeżycia rośliny i/lub gatunku.
leki stosowane w leczeniu substytucyjnym niedoczynności tarczycy;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia