węglowodany

Encyklopedia PWN

leszczyna, lud. orzeszyna, Corylus,
rodzaj z rodziny brzozowatych;
makaron
[wł.],
produkt otrzymywany przez wysuszenie odpowiednio uformowanego ciasta z mąki pszennej o dużej zawartości glutenu (np. z pszenicy twardej), z dodatkiem jaj i soli.
Nencki Marceli, ur. 15 I 1847, Boczki k. Sieradza, zm. 14 X 1901, Petersburg,
polski lekarz, chemik i fizjolog; jeden z twórców nowoczesnej biochemii.
niedocukrzenie krwi, hipoglikemia,
med. obniżenie stężenia glukozy w surowicy krwi poniżej wartości prawidłowych;
Nowotny Franciszek, ur. 30 IV 1904, Nowy Targ, zm. 6 X 1972, Kraków,
biochemik, technolog rolny;
Opieńska-Blaut Janina, ur. 20 VII 1895, Żółkiew, zm. 18 XI 1987, Lublin,
chemik i biochemik;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia