patison
 
Encyklopedia PWN
patison, Cucurbita pepo var. patissonina,
odmiana dyni (zwyczajnej), jednoroczna roślina warzywna;
pokrój krzaczasty, wysokość do 60 cm, pędy rozgałęzione, bez wąsów czepnych; liście duże, ciemnozielone, klapowane, lekko ząbkowane; ogonki liściowe o dł. do 50 cm, sztywne, puste w środku; kwiaty rozdzielnopłciowe, wyrastają pojedynczo w kątach liści; owoc — nibyjagoda zrośnięta z dnem kwiatowym, w kształcie od kulistego do charakterystycznie spłaszczonego dysku, z tępymi karbowaniami na obrzeżach; młode owoce o średnicy 5–8 cm, spożywa się w całości (po ugotowaniu), u starszych tylko miąższ, są także używane na marynaty, rzadziej do kwaszenia; owoce zawierają 1,5% białka, 4% węglowodanów, 30 mg% wit. C, sporo wit. z grupy B; patison jest ciepłolubny, ale mniej wrażliwy niż ogórek; wymagania glebowe i wodne umiarkowane; plon ok. 60 t/ha.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia