pieczywo
 
Encyklopedia PWN
pieczywo,
produkt spoż. otrzymywany w wyniku wypieku ciasta spulchnionego przez fermentację (zakwas, drożdże), a niekiedy tylko mechanicznie lub przez dodatek środków chem. (pulchniki).
Podstawowymi składnikami pieczywa są: mąka, woda, sól kuchenna, środki spulchniające, a także dodatki smakowo-zapachowe, barwiące (karmel), tzw. polepszacze (związki poprawiające wartość wypiekową mąki, np. wybielający tlenek azotu) oraz składniki zwiększające wartość odżywczą (mleko, cukier, jaja, tłuszcze, miód sztuczny, mak, przyprawy); zależnie od rodzaju użytej mąki rozróżnia się pieczywa żytnie (gł. chleb), pszenne, mieszane (pszenno-żytnie, żytnio-pszenne i in.); wypiek odbywa się w piecach piekarskich w temperaturze 200–250°C.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia