węglowodany

Encyklopedia PWN

emulsja
[łac. emulgeo ‘doję’],
układ dyspersyjny (dyspersja) 2 niemieszających się cieczy mający postać drobnych kropel (średnica 100–1000 nm) jednej cieczy rozproszonych w drugiej cieczy, stanowiącej ośrodek ciągły;
glony, Algae, Phykoi,
sztucznie wyróżniona grupa fotosyntetyzujących, prokariotycznych (bez wyodrębnionego jądra komórkowego) sinic i prochlorofitów oraz beznaczyniowych, plechowych roślin (glony eukariotyczne, z wyraźnym jądrem komórkowym);
produkt spoż. wytwarzany w kaszarniach z bielma ziarn, gł. pszenicy, jęczmienia, owsa, kukurydzy, prosa, gryki, ryżu.
miażdżyca, arterioskleroza, ateroskleroza,
med. przewlekła choroba dużych i średnich tętnic, której gł. cechą są złożone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze w błonie wewn. tych naczyń;
proces kataboliczny (przemiana materii), zachodzący stale w każdej żywej komórce, bez względu na jej stan fizjol., w którym złożone związki org. ulegają rozpadowi na dwutlenek węgla i wodę (oddychanie tlenowe) lub prostsze związki org. (oddychanie beztlenowe, fermentacja) z wytwarzaniem energii użytecznej metabolicznie (w postaci ATP);
pierwotniaki, Protozoa,
jednokomórkowe lub kolonijne organizmy o typowej eukariotycznej (eukarionty) organizacji komórki;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia