UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
emulsja
Encyklopedia PWN
emulsja
[łac. emulgeo ‘doję’],
układ dyspersyjny (dyspersja) 2 niemieszających się cieczy mający postać drobnych kropel (średnica 100–1000 nm) jednej cieczy rozproszonych w drugiej cieczy, stanowiącej ośrodek ciągły;
te same ciecze mogą tworzyć różne emulsje zależnie od stosunku ilościowego składników (np. olej smarowy z wodą tworzy emulsję typu „olej w wodzie” będącą ruchliwą cieczą oraz emulsję typu „woda w oleju” będącą gęstym, ciągliwym smarem); emulsję otrzymuje się zwykle w wyniku mechanicznego rozdrabniania nie mieszających się cieczy; trwałość emulsji zwiększa obecność tzw. emulgatorów; przykładem naturalnej emulsji jest mleko, w którym kropelki tłuszczu są rozproszone w roztworze wodnym, zawierającym białko (m.in. kazeinę odgrywającą rolę emulgatora), węglowodany, sole.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.