kasza
 
Encyklopedia PWN
kasza,
produkt spoż. wytwarzany w kaszarniach z bielma ziarn, gł. pszenicy, jęczmienia, owsa, kukurydzy, prosa, gryki, ryżu.
Ziarno po dokładnym oczyszczeniu i niekiedy doprawieniu (kondycjonowanie ziarna) jest pozbawiane okrywy owocowo-nasiennej (łuski), plewki kwiatowej oraz zarodka — w urządzeniach, zw. obłuskiwaczami; odłuszczone ziarno po odsianiu drobnych frakcji, tzw. mączek, oraz oddzieleniu wolnych łusek (w wialniach) jest obtaczane i polerowane (kasze gruboziarniste, np. pęczak, jęczmienna kasza perłówka, kasza jaglana) lub rozdrabniane w mlewnikach walcowych albo krajalnicach (kasze drobnoziarniste, np. jęczmienna łamana, krak. z gryki). Kasza dostarcza łatwo strawnego, odżywczego pożywienia, np. 100 g kaszy — 1340–1470 kJ (320–350 kcal); gł. jej składnikami są: węglowodany (65,5–79,1%), białko (7,4–14%) i tłuszcze (0,4–7,5%); do kasz specjalnych zalicza się preparowane płatki oraz inne wyroby z ziarna (np. ziarno dęte).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia