ser

Encyklopedia PWN

kazeina
[łac. caseus ‘ser’],
sernik,
białko z grupy fosfoprotein, gł. składnik białkowy mleka zawierający wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy oraz fosfor;
dział gospodarki związany z produkcją mleka, jego skupem, transportem i przerobem, gł. w zakładach mleczarskich (mleczarniach) na mleko konsumpcyjne, mleczne napoje fermentowane, mleko w proszku, mleko zgęszczone, sery, masło i in.; m. obejmuje także magazynowanie i dystrybucję gotowych produktów.
pizza
[pịcca; wł.],
placek z ciasta drożdżowego (z mąki, wody, drożdży, oliwy, soli), pokryty np. pomidorami, anchois, serem, kawałkami tuńczyka, małżami, mięsem i wędlinami, jajkami ugotowanymi na twardo, cebulą, oliwkami, z dodatkiem ziół, spożywany na gorąco;
serownia, serowarnia,
zakład produkujący sery;
ser z mleka krowiego, z grupy serów solankowych, pełnotłusty, dojrzewający w zalewie solankowej (nie krócej niż 30 dni), o specyficznym ostrym, słonym smaku.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia