kazeina
 
Encyklopedia PWN
kazeina
[łac. caseus ‘ser’],
sernik,
białko z grupy fosfoprotein, gł. składnik białkowy mleka zawierający wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy oraz fosfor;
masa cząsteczkowa 75 000–100 000; w mleku kazeina występuje w formie prekursora — kazeinogenu; pod wpływem kwasów (np. mlekowego) oraz enzymów trawiennych (rennina) i w obecności jonów wapnia, kazeinogen przekształca się w nierozpuszczalną formę — kazeinę, proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów twardych; wartości odżywcze mleka i jego przetworów w gł. mierze zależą od zawartości kazeiny (np. w mleku krowy kazeinogen stanowi ok. 80% wszystkich białek); kazeina jest stosowana także przy produkcji tworzyw sztucznych (galalit), kleju, włókien sztucznych, farb klejowych.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia