ser

Encyklopedia PWN

ayrshire
[ẹərszər],
mleczna rasa bydła;
pomieszczenie na halach służące bacy i juhasom za mieszkanie podczas wypasu owiec oraz miejsce przerobu mleka owczego na sery itp.;
Bawaria, Bayern Wymowa,
największy kraj związkowy Niemiec, w południowej części kraju;
Besançon
[bezãsą̣] Wymowa,
m. we wschodniej Francji, nad rz. Doubs, w regionie Burgundia-Franche-Comté (siedziba rady regionalnej) i ośrodek adm. dep. Doubs.
Brač, Otok Brač,
wyspa chorwacka na M. Adriatyckim, na południe od Splitu; największa wśród wysp środkowodalmatyńskich; powierzchnia 395 km2, dł. 40 km, szer. 7–14 km;
brie
[bri; fr.],
ser miękki, podpuszczkowy, dojrzewający, o charakterystycznym smaku i zapachu serowo-grzybowym (pieczarkowym), otrzymywany z mleka krowiego (pełnego lub w części odtłuszczonego),
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia