ser
Encyklopedia PWN
ayrshire
mleczna rasa bydła;
[ẹərszər],
pomieszczenie na halach służące bacy i juhasom za mieszkanie podczas wypasu owiec oraz miejsce przerobu mleka owczego na sery itp.;
Bawaria, Bayern ,
największy kraj związkowy Niemiec, w południowej części kraju;
Besançon
m. we wschodniej Francji, nad rz. Doubs, w regionie Burgundia-Franche-Comté (siedziba rady regionalnej) i ośrodek adm. dep. Doubs.
[bezãsą̣] ,
Brač, Otok Brač,
wyspa chorwacka na M. Adriatyckim, na południe od Splitu; największa wśród wysp środkowodalmatyńskich; powierzchnia 395 km2, dł. 40 km, szer. 7–14 km;
brie
ser miękki, podpuszczkowy, dojrzewający, o charakterystycznym smaku i zapachu serowo-grzybowym (pieczarkowym), otrzymywany z mleka krowiego (pełnego lub w części odtłuszczonego),
[bri; fr.],