ser

Encyklopedia PWN

Brie
[bri],
kraina w północnej Francji, na wschód od Paryża;
m. w Szwajcarii (kanton Berno), na Wyż. Szwajcarskiej, w dolinie Emmental;
Buzzati Traverso
[buccạti t.]
Dino Wymowa, ur. 16 X 1906, Belluno, zm. 28 I 1972, Mediolan,
wł. pisarz i dziennikarz;
cakiel, cakle,
rasa wszechstronnie użytkowych owiec;
camembert
[kamãbẹ:r; fr.] Wymowa,
miękki, dojrzewający ser podpuszczkowy z nalotem pleśniowym, produkowany z mleka krowiego, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach;
cantal
[kãtạl; fr.],
twardy ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego w dep. Cantal we Francji (ośrodek hodowli bydła w Owernii).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia