UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
camembert
Encyklopedia PWN
camembert
[kamãbẹ:r; fr.] ,
miękki, dojrzewający ser podpuszczkowy z nalotem pleśniowym, produkowany z mleka krowiego, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach;
, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach; wyrabiany w postaci niewielkich krążków, o masie 150–300 g, ma łagodny smak i zapach pieczarek, czerwonożółte zabarwienie skórki; rozwijająca się na powierzchni biaława pleśń (Penicillium camemberti, P. candidum) oraz bakterie proteolityczne powodują stopniowe rozpuszczanie się białek.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.