ser
Encyklopedia PWN
„Corriere della Sera”
dziennik wł., zał. 1876 w Mediolanie przez R. Bonettiego, P. Morbidę i R. Pavesiego;
[koriẹre d. s.],
Ombra della Sera
słynna etruska figurka wotywna z brązu przedstawiająca młodego chłopca, datowana na III lub II w. p.n.e.;
[wł., ‘cień wieczorny’],
dział mleczarstwa obejmujący wyrób serów, gł. podpuszczkowych dojrzewających oraz serów twarogowych, kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.
romadur
pierwotnie belgijski ser podpuszczkowy z mleka krowiego;
[fr.],
Altira Group Inc., do 27 I 2003 Philip Morris Companies Inc.,
amerykański holding przemysłu artykułów spożywczych i tytoniowych,
bryndza
miękki podpuszczkowy ser z niekwaszonego mleka owczego, niekiedy z dodatkiem mleka krowiego, wyrabiany gł. w rejonie Karpat (Słowacja, południowa Polska, Rumunia);
[rum.],