karotenoidy
 
Encyklopedia PWN
karotenoidy
[łac.-gr.],
lipochromy,
nienasycone węglowodory, barwniki szeroko rozpowszechnione w przyrodzie, zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym, występują też u glonów oraz bakterii;
wśród karotenoidów występują barwniki od jasnożółtych aż do fiołkowych; do grupy tej należą głównie karoteny i ksantofile; karotenoidy występujące w błonach fotosyntetycznych pełnią funkcję anten energetycznych — absorbując światło, przekazują następnie energię wzbudzenia na chlorofil a (chlorofile), mogą również chronić aparat fotosyntetyczny przed nadmiernym wzbudzeniem i procesami fotoinhibicji; karotenoidy występują także jako barwniki kwiatów i owoców, a u zwierząt nadają czerwony kolor tkance mięśniowej łososia, zabarwiają pancerz raków, homarów i krabów oraz pióra ptasie; mogą być również receptorami w reakcjach tropicznych roślin (tropizmy).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia