glikozydy
 
Encyklopedia PWN
glikozydy
[gr.],
liczna grupa związków o różnorodnej budowie chem. zawierających w swym układzie monosacharydy połączone wiązaniem glikozydowym (np. glukozę — glukozydy, galaktozę — galaktozydy);
występują powszechnie w świecie roślinnym i zwierzęcym; z punktu widzenia systematyki chem. do glikozydów zalicza się zatem oligosacharydypolisacharydy, nukleozydy, glikolipidy oraz glikozydy roślinne (do których pot. stosowany bywa termin „glikozydy”) o rozmaitych aglikonach, stanowiących podstawę ich klasyfikacji; glikozydy roślin nadają im charakterystyczny zapach i smak (np. amygdalina), barwę (pigmenty roślin — żółte glikozydy flawonowe oraz czerwone, niebieskie i fioletowe glikozydy antocyjanowe); wiele z nich wykazuje działanie fizjol. na zwierzęta (sterydowe glikozydy nasercowe, saponiny) i drobnoustroje (bakteriostatycznie działająca synigryna z chrzanu, niektóre antybiotyki, np. streptomycyna); glikozydy roślin są wytwarzane gł. w liściach, a gromadzone w korze, kłączach, owocach i nasionach; ich znaczenie jest mało poznane.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia