chłodnia
 
Encyklopedia PWN
chłodnia,
pomieszczenie do przechowywania różnych produktów w temperaturze niższej od otoczenia, w celu zahamowania procesów bakteryjnych, biochem., chemicznych;
niższą od otoczenia temperaturę uzyskuje się przez zastosowanie chłodziarki. Wśród budynków ch. rozróżnia się m.in.: ch. składowe (długotrwałe przechowywanie), wyposażone w wychładzalnie, zamrażalnie, mroźnie, ch. portowe (krótkotrwałe masowe przechowywanie), ch. przemysłowe. Ch. szafkowa (zw. lodówką lub chłodziarką domową) służy gł. do przechowywania żywności w gospodarstwach domowych, sklepach itp.; ch. szafkowa jest wyposażona w chłodziarkę sprężarkową lub absorpcyjną (zmontowaną w  całość zw. agregatem chłodniczym); w ch. szafkowej znajduje się zamrażalnik — wyodrębniony przedział o temp. poniżej 0°C;
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia