zamrażanie produktów spożywczych
 
Encyklopedia PWN
zamrażanie produktów spożywczych,
obniżanie temperatury produktów spożywczych zwykle do ok. −20°C i przechowywanie od kilku miesięcy do 1 roku w tej temperaturze;
jedna z doskonalszych metod utrwalania żywności, pozwalająca w znacznym stopniu zachować organoleptyczne i odżywcze walory produktów świeżych; zamrażanie produktów spożywczych przeprowadza się w zamrażarkach lub zamrażalniach przemysłowych, w których produkt styka się z zimną płytą metalową, z zimnym powietrzem lub cieczą, skroplonym gazem; zamrażanie produktów spożywczych wstrzymuje działanie drobnoustrojów powodujących psucie się żywności oraz znacznie zwalnia przebieg reakcji chemicznych i procesów enzymatycznych dzięki przemianie większości obecnej w produkcie wody w lód (obniżenie aktywności wody) przy jednoczesnym wzroście stężenia substancji rozpuszczalnych; zamrażaniu poddaje się: mięso, ryby, owoce, warzywa, produkty kulinarne, jaja, masło.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia