mrożonki
 
Encyklopedia PWN
mrożonki,
produkty spożywcze utrwalane przez zamrożenie w temperaturze od –25 do –40°C przy zastosowaniu odpowiedniej metody (np. owiewowej lub kontaktowej) i przechowywane w temperaturze poniżej –18°C, w celu zachowania początkowej jakości surowca.
Obniżenie temperatury powoduje wymrożenie wody w produkcie (powyżej 80% zawartości wody), uniemożliwiając rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się żywności, zwalnia tempo reakcji chemicznych, enzymatycznych i ogranicza zjawiska fizyczne, które mogą obniżyć jakość produktu; mrożenie owoców polega głównie na uszlachetnianiu i utrwalaniu świeżych surowców; produkcja mrożonych warzyw wymaga stosowania obróbki technologicznej w większym zakresie (np. obieranie, krojenie, blanszowanie); szczególnie dużym stopniem przetworzenia charakteryzują się mrożone potrawy i desery (mrożonki kulinarne); wartość dietetyczna mrożonek, ich właściwości smakowe, zapachowe oraz wygląd są zbliżone do świeżych produktów.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia