Aminokwasy występujące w białkach
Zgłoś uwagę
UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
Aminokwasy występujące w białkach
| ||
Rodzaj i nazwa (symbol) | Występowanie | Grupa |
Glicyna (Gly, G) |
większość białek; jeden z gł. składników kolagenu elastyny (25%); w rdzeniu kręgowym | aminokwasy z R niepolarnym |
Alanina (Ala, A) |
w każdym białku małe ilości, fibroina jedwabiu (30%) | aminokwasy z R niepolarnym |
Walina (Val, V)a |
większość białek w małych ilościach; białka nasion (13%) | aminokwasy z R niepolarnym |
Leucyna (Leu, L)a |
wszystkie białka; zeina (21%), hemoglobina (15%), insulina (14%) | aminokwasy z R niepolarnym |
Izoleucyna (lle, I)a |
wszystkie białka | aminokwasy z R niepolarnym |
Prolina (Pro, P) |
gł. białka tkanki łącznej, protaminy | aminokwasy z R niepolarnym |
Fenyloalanina (Phe, F)a | we wszystkich białkach (3–5%), białko wirusa mozaiki tytoniu (10%) | aminokwasy z R niepolarnym |
Seryna (Ser, S) |
duże ilości w kazeinie, fibroinie, niektórych fosfolipidach | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Treonina (Thr, T)a |
w wielu białkach (2–4%) | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Hydroksyprolina (Pro-OH) |
w niektórych białkach, np. kolagen, żelatyna | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Tyrozyna (Tyr, Y) |
małe ilości we wszystkich białkach, obficiej w białkach roślinnych | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Cysteina (Cys-SH, C) |
we wszystkich białkach oprócz kolagenu i żelatyny | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Cystyna (Cys-S-S-Cys) |
jak cysteina | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Metionina (Met, M)a |
szeroko rozpowszechniona w białkach w niewielkich ilościach | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Asparagina (Asp-NH2 lub Asn, N) |
wszystkie białka (20–30%), w stanie wolnym w roślinach duże ilości | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Glutamina (GLu-NH2 lub Gln, Q) |
wszystkie białka (20–30%), w stanie wolnym w roślinach duże ilości | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Tryptofan (Trp, W)a |
białka mleka, globuliny krwi, gliadyna (6,6%) | aminokwasy z R polarnym niejonizującym |
Kwas asparaginowy (Asp, D) |
wszystkie białka (20–30%) | aminokwasy z R polarnym jonizującym kwaśne |
Kwas glutaminowy (Glu, E) |
wszystkie białka (20–30%) | aminokwasy z R polarnym jonizującym kwaśne |
Lizyna (Lys, K)a |
powszechnie w białkach roślin i zwierząt | aminokwasy z R polarnym jonizującym zasadowe |
Hydroksylizyna (Lys-OH) |
białka tkanki łącznej, wełny | aminokwasy z R polarnym jonizującym zasadowe |
Arginina (Arg, R) |
powszechnie w białkach roślin i zwierząt, szczególnie dużo w protaminach i histonach (do 80%) | aminokwasy z R polarnym jonizującym zasadowe |
Histydyna (His, H) |
powszechnie w białkach, hemoglobina, mioglobina | aminokwasy z R polarnym jonizującym zasadowe |
zgłoś uwagę
Znaleziono w książkach Grupy PWN
Trwa wyszukiwanie...
