tryptofan
 
Encyklopedia PWN
występuje w wielu białkach, w dużych stężeniach w niektórych antybiotykach (np. gramicydynie, tyrocydynie, subtylinie); występuje w stanie wolnym u roślin, gdzie służy do wytwarzania heteroauksyn, indygo i alkaloidów; u owadów przemiany tryptofanu prowadzą do powstawania pigmentów oczu (omochromy); u kręgowców może być częściowo przekształcany w kwas nikotynowy i jego amid (składnik NAD i NADP), a także — po przyłączeniu grupy hydroksylowej, w substancję macierzystą serotoniny; po odłączeniu grupy karboksylowej z tryptofanu powstaje poliamina — tryptamina; u zwierząt i człowieka niedostatek tryptofanu osłabia odporność organizmu na wiele chorób (m.in. cukrzycę, nowotwory), może też być powodem niedorozwoju.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia