Korzenie wyrastające z pędu lub z korzenia z wtórnym przyrostem to tzw. korzenie
przybyszowe; w zarodku roślin naczyniowych występuje zaczątek wierzchołka korzenia, z którego rozwija się korzeń
główny; u paprotników brak korzenia zarodkowego; wszystkie korzenie biorą początek jako przybyszowe, a na nich tworzą się korzenie
boczne. Istnieją różnice w funkcji kolejnych odcinków korzenia: młodsza część (bliżej szczytu) pełni na ogół funkcje pobierania wody i jonów, podczas gdy starsza część przewodzi roztwory i umocowuje roślinę w podłożu. U roślin trwałych, a zwłaszcza u drzew istnieje zróżnicowanie na korzenie
krótkie (żywiące) i korzenie
długie (umocowujące); pierwsze rosną wolno, mają stosunkowo dużo tkanki miękiszowej, ograniczony przyrost wtórny i często występuje w nich specyficzna symbioza z grzybami,
mikoryza. Korzenie długie rosną szybko na długość, a również na grubość (wtórny przyrost), pośrednicząc w transporcie roztworów między korzeniem żywiącymi a pędem i pełniąc funkcję zakotwiczenia rośliny w podłożu. Korzeń w mniejszym lub większym stopniu pełni funkcje magazynowania substancji pokarmowych; w formie ekstremalnej funkcja ta występuje w
bulwkach korzeniowych lub w korzeniach
spichrzowych (magazynujących); innymi modyfikacjami korzeni (lub ich części) są korzenie
czepne (np. u bluszczu),
ssawki u pasożytów, korzenie
podporowe (np. u figowca, kukurydzy), korzenie
oddechowe (
pneumatofory), korzenie
kurczliwe. U roślin motylkowych występuje w korzeniach symbioza z bakteriami wiążącymi wolny azot (
brodawki korzeniowe). W podobnym celu u sagowców specjalne krótkie korzenie współżyją z sinicami (zwane korzeniami koralowymi), a u niektórych drzew (np. olsza) z promieniowcami.