glikogen
 
Encyklopedia PWN
glikogen
[gr.],
(C6H10O5)n,
zbiorowa nazwa grupy polisacharydów zbudowanych z reszt d-glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi (α-1,4 i α-1,6) w silnie rozgałęzione łańcuchy o względnej masie cząsteczkowej ok. 105–107;
zapasowy surowiec energetyczny zwierząt, występujący głównie w wątrobie i mięśniach; powstaje z monosacharydów w enzymatycznym procesie zwanym glikogenezą lub w wyniku glukoneogenezy. Zapas glikogenu w wątrobie umożliwia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi (glikogenoliza); glikogen wątroby i mięśni jest źródłem glukozofosforanu dla glikolizy; glikogen występuje również w bakteriach, w grzybach i w ziarnach niektórych gatunkach kukurydzy.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia