UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
glikogen
Encyklopedia PWN
glikogen
[gr.],
(C6H10O5)n,
zbiorowa nazwa grupy polisacharydów zbudowanych z reszt d-glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi (α-1,4 i α-1,6) w silnie rozgałęzione łańcuchy o względnej masie cząsteczkowej ok. 105–107;
zapasowy surowiec energetyczny zwierząt, występujący głównie w wątrobie i mięśniach; powstaje z monosacharydów w enzymatycznym procesie zwanym glikogenezą lub w wyniku glukoneogenezy. Zapas glikogenu w wątrobie umożliwia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi (glikogenoliza); glikogen wątroby i mięśni jest źródłem glukozofosforanu dla glikolizy; glikogen występuje również w bakteriach, w grzybach i w ziarnach niektórych gatunkach kukurydzy.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.