uboczne

Encyklopedia PWN

enzymatyczny proces utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego;
usuwanie ze ścieków zawartych w nich zanieczyszczeń w celu zminimalizowania ich szkodliwego oddziaływania na odbiornik, tj. wody powierzchniowe lub grunty.
olejarstwo, przemysł olejarski, przemysł tłuszczowy,
wytwórczość przem. związana z uzyskiwaniem i uszlachetnianiem olejów roślinnych oraz dalszym przerobem tych olejów na margarynę i utwardzone tłuszcze kuchenne, a także olejów zwierzęcych (np. tran wielorybi) i tłuszczów zwierzęcych (np. łój).
produkt uboczny (gł. łupiny nasienne z resztkami bielma) pozyskiwany przy przemiale oczyszczonego ziarna, po odsianiu mąki;
peroksysomy
[ang. hydrogen peroxide ‘nadtlenek wodoru’],
kuliste, otoczone pojedynczą błoną organelle o średnicy 0,1–1 µm, występujące w większości komórek eukariotycznych;
piwowarstwo, browarnictwo,
sztuka warzenia piwa, także produkcja piwa w zakładach przemysłowych (browarach), będąca działem przemysłu fermentacyjnego.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia