browar
 
Encyklopedia PWN
browar,
zakład przem., w którym produkuje się różnego rodzaju piwa ze słodu, niekiedy z dodatkami, przy użyciu chmielu, z zastosowaniem drożdży piwowarskich.
w skład browaru wchodzą następujące podstawowe działy produkcyjne: 1) warzelnia z urządzeniami do rozdrabniania słodu, kadzią zacierną do mieszania rozdrobnionego słodu z wodą, kotłem zaciernym do podgrzewania i gotowania zacieru, kadzią filtracyjną, w której następuje odsączenie brzeczki piwnej od młóta, kotłem warzelnym (brzeczkowym) do gotowania brzeczki z chmielem oraz urządzeniem do jej oczyszczania; 2) fermentownia z kadziami fermentacyjnymi, w których zachodzi fermentacja gł. (burzliwa) brzeczki w temperaturze 5–9°C, pod wpływem drożdży piwowarskich; 3) leżakownia (piwnica leżakowa) z zamkniętymi hydraulicznie zbiornikami, gdzie następuje dofermentowanie młodego piwa w temperaturze 0–2°C; 4) dział filtracji piwa i napełniania opakowań; w skład browaru może wchodzić słodownia.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia