piwo
 
Encyklopedia PWN
piwo,
napój niskoalkoholowy (zwykle 4–6% alkoholu) otrzymywany z rozcieńczonego wyciągu słodowego, z dodatkiem wyciągu chmielowego, czyli brzeczki piwnej, fermentowany przy użyciu drożdży;
napoje podobne do piwa znano już w czasach staroż.; dawne piwo przeważnie nie było chmielone; w Europie chmielenie wprowadzono w XII w.; przygotowaną brzeczkę piwną po zaszczepieniu drożdżami poddaje się fermentacji w kadziach (browar), z czego uzyskuje się tzw. piwo zielone, które następnie poddaje się leżakowaniu w tankach (fermentacja leżakowa); przefiltrowane i niekiedy spasteryzowane piwo rozlewa się do butelek, a coraz częściej do puszek. Jakość użytej wody ma duży wpływ na smak piwa, a sławne piwa (np. piwo pilzneńskie) zawdzięczają swoje walory smakowe m.in. walorom wody. Różnorodność rodzajów piwa zależy od użytego słodu, składu brzeczki podstawowej, ilości dodanego chmielu, rasy drożdży oraz sposobu prowadzenia fermentacji. Do ważniejszych typów piwa należą: pilzneńskie (jasne), dortmundzkie (jasne), monachijskie (ciemne); zależnie od zawartości alkoholu i składników rozpuszczalnych (tzw. ekstraktu) rozróżnia się piwa lekkie (np. słodowe), pełne i mocne; do piw leczniczych dodaje się zioła.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia