piwowarstwo
 
Encyklopedia PWN
piwowarstwo, browarnictwo,
sztuka warzenia piwa, także produkcja piwa w zakładach przemysłowych (browarach), będąca działem przemysłu fermentacyjnego.
Piwowarstwo jest silnie związane z rolnictwem przez surowce: jęczmień browarny i chmiel; produktami ubocznymi są młóto, gęstwa drożdżowa, chmieliny, osady brzeczkowe, wykorzystywane jako pasza. Podstawy nowoczesnych technologii piwowarstwa opracował B. Scharl w połowie XIX w., a prace L. Pasteura i F. Hansena nad wyodrębnieniem czystych kultur drożdży stworzyły naukowe podstawy piwowarstwa. W Polsce na początku lat 90. XX w. było ok. 100 browarów. Do najbardziej znanych polskich zakładów piwowarskich należą: Browar w Tychach (założony 1629 jako Browary Książęce w Tychach), Browar Okocim (założony 1846), Browar w Gdańsku (założony 1871), Browar w Elblągu (założony 1880), Browar w Żywcu (założony 1856 jako Arcyksiążęcy Browar w Żywcu), Browar w Warszawie (założony 1846 pod nazwą Haberbusch i Schiele), Browar w Warce (założony 1975), Browar w Leżajsku (założony 1976), Browar w Poznaniu (założony 1981). Prace naukowe z zakresu piwowarstwa prowadzi głównie Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, wyższe uczelnie rolnicze oraz Politechnika Łódzka; czasopismo branżowe: „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny”.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia