tłuszczowe

Encyklopedia PWN

olej wytłaczany z zarodków (kiełków) kukurydzy zwyczajnej, zawierający 40–47% tłuszczu, o składzie kwasów tłuszczowych zbliżonym do składu oleju sezamowego, ze znaczną zawartością tokoferoli nadających mu dużą trwałość;
na ogół ciekłe tłuszcze, otrzymywane z nasion, owoców, kiełków i in. surowców pochodzących z roślin oleistych;
podskórna tkanka, warstwa podskórna, utkanie podskórne,
zool. warstwa tkanki łącznej właściwej luźnej i tkanki tłuszczowej żółtej, znajdująca się pod skórą właściwą (skóra);
naturalne lub przetworzone mieszaniny, gł. triacylogliceroli różnych kwasów tłuszczowych, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, stanowiące jeden z podstawowych składników żywności, o wysokiej wartości energ.(ok. 38 kJ/g);
wieloetapowy rozkład enzymatyczny kwasów tłuszczowych do acetylokoenzymu A, który następnie w cyklu Krebsa ulega utlenieniu do dwutlenku węgla i wody
anat. układ anatomiczno-funkcjonalny, regulujący wymianę substancji między krwią i ośrodkowym układem nerwowym;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia