oleje roślinne
 
Encyklopedia PWN
oleje roślinne,
na ogół ciekłe tłuszcze, otrzymywane z nasion, owoców, kiełków i in. surowców pochodzących z roślin oleistych;
są to mieszaniny triacylogliceroli kwasów tłuszczowych, gł. nienasyconych; zależnie od technol. właściwości surowców i zawartości przeważającego kwasu tłuszczowego oleje roślinne dzieli się na grupy o podobnych cechach; m.in: grupa kwasu laurynowego (olej: kokosowy, palmowy babassu), grupa kwasu oleinowego i linolowego (większość olejów roślinnych jadalnych: oliwkowy, sezamowy, kukurydziany, bawełn, słonecznikowy), grupa kwasu linolenowego (oleje schnące: sojowy, makowy, konopny, lniany), grupa kwasu erukowego (np. olej gorczycowy), z której wydzielono olej rzepakowy (ob. bezerukowy), otrzymywany z nasion rzepaku ozimego. Oleje roślinne po wytłoczeniu i ekstrakcji w olejarni są oczyszczane w rafineriach oleju, odwaniane lub utwardzane; używane m.in. jako oleje spoż., do wyrobu margaryny, majonezu, konserw rybnych i in. oraz w przemyśle mydlarskim, włók., skórz., chem. i w lecznictwie. Oleje korzystnie działające na skórę ludzką są stosowane w kosmetyce (oleje roślinne kosmetyczne); są to gł. oleje: wiesiołkowy, ogórecznikowy, lniany, jojoba, avocado, migdałowy, słonecznikowy, sojowy, rycynowy; dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych i związków estrowych typu wosków nadają one kosmetykom właściwości natłuszczające, wygładzające oraz odżywcze; olej rycynowy zawierający, jako jedyny, w swoim składzie długołańcuchowy nienasycony hydroksykwas jest jednym z najstarszych środków stosowanych bezpośrednio do zmiękczania i wygładzania naskórka; pobudza także wzrost włosów, poprawia ich wygląd, zapobiega wypadaniu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia