oleiste rośliny
 
Encyklopedia PWN
oleiste rośliny,
rośliny zaliczne do różnych grup systematycznych, których nasiona lub owoce o zawartości 20–70% tłuszczu, stanowią surowce do otrzymywania olejów roślinnych; r.o. to rośliny uprawne oraz występujące dziko;
rośliny oleiste to rośliny uprawne oraz występujące dziko. Najwięcej olejów roślinnych, o przewadze nasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczają rośliny oleiste strefy międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej, zawierające powyżej 50% tłuszczu, niektóre uprawiane na plantacjach, m.in. olejowiec, palma kokosowa, atalia, migdałowiec zwyczajny, oliwka eur., tungowiec, orzech ziemny, sezam, rącznik, soja; mniejsze ilości tłuszczu zawierają: bawełna, fałdzistka, maziczka siewna. W strefie umiarkowanej uprawia się rośliny oleiste o zawartości tłuszczu poniżej 50%, z przewagą nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. rzepak, lnicznik, len oleisty, modrak abisyński, dynię oleistą, słonecznik, gorczycę; słoma stanowi m.in. surowiec do wyrobu papieru i płyt izolacyjnych. Rośliny oleiste wymagają na ogół starannej uprawy i silnego nawożenia.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia