rafineria oleju
 
Encyklopedia PWN
rafineria oleju,
zakład przemysłu tłuszczowego (olejarstwo), oddzielny lub połączony z olejarnią (niekiedy także z działami dalszej przeróbki olejów), przeznaczony do oczyszczania (rafinacji) olejów surowych ze śluzów, wosków, barwników, fosfatydów, żywic, białek, sacharydów, wolnych kwasów tłuszczowych oraz produktów ich rozpadu;
w rafinerii oleju surowe oleje poddaje się odśluzowaniu (dodatek wody, podgrzanie do 280–300°C, dodatek kwasu), odkwaszaniu (neutralizacja ługami, destylacja), odbarwianiu (za pomocą ziem bielących, węgla aktywowanego lub chemicznie) i odwanianiu (oddestylowanie substancji o niepożądanym zapachu i smaku) oraz polerowaniu (ostateczne wykończenie, np. odsączenie śladów zmętnień); rafinowanie poprawia właściwości organoleptyczne i technol. oleju, niekiedy jednak zmniejsza jego wartość odżywczą.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia