olejarnia
 
Encyklopedia PWN
olejarnia,
zakład przem. produkujący oleje roślinne z surowców roślinnych, dawniej przez wytłaczanie (do dziś tradycyjnie oliwa z oliwek), obecnie gł. na drodze ekstrakcji.
Surowiec jest kolejno rozdrabniany, podgrzewany i ewentualnie nawilżany, wstępnie tłoczony w prasach ślimakowych i ekstrahowany (benzyną ekstrakcyjną lub heksanem w temperaturze 55°C); z uzyskanego roztworu, zw. miscelą, oddestylowuje się rozpuszczalnik, a olej filtruje i niekiedy poddaje hydratacji w celu uzyskania lecytyny. Produkowane w olejarni oleje są określane jako surowe i wymagają oczyszczenia w rafineriach oleju; cennym produktem ubocznym uzyskiwanym w olejarni jest śruta poekstrakcyjna, a w małych olejarniach rolniczych, gdzie olej otrzymuje się tylko przez tłoczenie, produktem ubocznym są wytłoki (makuchy).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia