tłuszczowe

Encyklopedia PWN

med. zwiększone wydalanie tłuszczów ze stolcem;
lipidy
[gr.],
tłuszczowce,
liczna grupa związków organicznych o różnorodnym składzie i budowie, których cząsteczki zawsze zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co nadaje im wspólną właściwość — złą rozpuszczalność w wodzie, dobrą w rozpuszczalnikach organicznych;
liposukcja
[ang.],
zabieg odsysania tkanki tłuszczowej w celu modelowania kształtu ciała, najczęściej z okolic brzucha, ud, pośladków, ramion, podbródka;
NNKT, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT,
kwasy tłuszczowe o cząsteczkach zawierających co najmniej 2 wiązania podwójne, niesyntetyzowane przez organizm człowieka, muszą być dostarczane w pożywieniu;
tłuszcze, tłuszcze właściwe, lipidy proste,
biochem. estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole);
tran
[niem.],
ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby i tkanki tłuszczowej niektórych ryb i mor. ssaków; uzyskiwany przez wyciskanie, wytapianie gorącą wodą albo parą wodną lub ekstrakcję org. rozpuszczalnikami;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia