tłuszcze
 
Encyklopedia PWN
tłuszcze, tłuszcze właściwe, lipidy proste,
biochem. estry glicerolu z kwasami tłuszczowymi długołańcuchowymi o parzystej liczbie atomów węgla (acyloglicerole);
tłuszcze naturalne są mieszaninami acylogliceroli o różnym składzie. Przewaga kwasów tłuszczowych nienasyconych nadaje tłuszczom konsystencję płynną (oleje roślinne, tran), nasyconych — konsystencję stałą (masło, łój, smalec). Tłuszcze w niewielkich ilościach występują we wszystkich komórkach, jako składnik błon i protoplazmy; u zwierząt szczególnie dużą zawartością tłuszczu odznacza się tkanka tłuszczowa; skład tłuszczu jest charakterystyczny dla danego gatunku. Tłuszcze organizmów zwierzęcych powstają z tłuszczów pokarmowych (po ich częściowym zhydrolizowaniu przez lipazę trzustkową i wchłonięciu z przewodu pokarmowego przy współudziale kwasów żółciowych), a także z innych składników pokarmowych, gł. sacharydów; są one materiałem zapasowym organizmów żywych; kataboliczna przemiana tłuszczów (gł. ich kwasów tłuszczowych) dostarcza energii (ok. 38 kJ/g), a także częściowo pokrywa zapotrzebowanie na wodę (np. u wielbłądów, rozwijających się zarodków ptasich). Przewlekły niedobór tłuszczów w pokarmie prowadzi do braku rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E i K) oraz wielonienasyconych, biologicznie czynnych kwasów tłuszczowych (tzw. wit. F).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia