gliceryna
 
Encyklopedia PWN
gliceryna
[gr. glykerós ‘słodki’],
glicerol, propano-1,2,3-triol, CH2(OH)CH(OH)CH2OH,
związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy;
bezbarwna, gęsta, higroskopijna ciecz o słodkim smaku; temperatura topnienia 18°C, temperatura wrzenia 290°C; doskonale miesza się z wodą i alkoholem etylowym; mieszaniny z wodą krzepną w niskich temperaturach; gliceryna jest reaktywna; występuje w przyrodzie w postaci estrów kwasów tłuszczowych; dawniej otrzymywana przez hydrolizę tłuszczów, obecnie także syntetycznie (z propenu); stosowana m.in. do wyrobu żywic alkidowych, nitrogliceryny, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako składnik środków przeciw zamarzaniu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia