żółciowe kwasy
 
Encyklopedia PWN
żółciowe kwasy,
biochem. wielopierścieniowe związki org. o budowie steroidowej (steroidy), o cząsteczkach zawierających 2 lub 3 grupy hydroksylowe (–OH), a na końcu łańcucha bocznego grupę karboksylową (–COOH);
powstają (gł. kwas cholowy i deoksycholowy) w wątrobie z cholesterolu i po związaniu z glicyną lub tauryną (tzw. kwasy gliko- i taurocholowe) przechodzą z woreczka żółciowego do jelita; sole sodowe kwasów żółciowych mają właściwość obniżania napięcia powierzchniowego, aktywują także lipazy, emulgują tłuszcze i przyspieszają ich trawienie; ułatwiają również wchłanianie kwasów tłuszczowych przez ścianę jelita, tworząc z nimi rozpuszczalne kompleksy (tzw. kwasy choleinowe), które po wchłonięciu ulegają rozpadowi, a kwasy żółciowe powracają, gł. przez żyłę wrotną, do wątroby (tylko ok. 10% kwasów żółciowych zostaje wydalone z kałem). Zmniejszony dopływ kwasów żółciowych do dwunastnicy (np. w żółtaczce mech.) upośledza wchłanianie tłuszczów i przyswajanie związków rozpuszczalnych w tłuszczach, np. wit. A, D, E i K.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia