smakowy

Encyklopedia PWN

rodzaj aerozolu, mieszanina powietrza z gazowymi, ciekłymi i stałymi produktami niepełnego spalania drewna, gł. drzew liściastych;
dysgeuzja
[gr.],
med. osłabione lub zniekształcone odczuwanie bodźców smakowych.
gąska, Tricholoma,
rodzaj grzybów podstawkowych z rzędu bedłkowców;
gorycze, goryczki,
należące do różnych grup chemicznych substancje pochodzenia roślinnego o smaku silnie gorzkim;
grupa organizmów jądrowych dawniej zaliczanych do królestwa roślin, obecnie, po stwierdzeniu zasadniczych różnic między komórkami grzybów i roślin, są traktowane jako odrębne królestwo (Mycota, Fungi) organizmów (jedno z 5 królestw) na równi z roślinami, zwierzętami, Monera, Protista.
produkt początkowo otrzymywany z soku mlecznego drzewa sączyńca, gum i śluzów drzewnych, z dodatkiem cukru i substancji smakowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia