smakowy

Encyklopedia PWN

Schumann
[szụ:man]
Robert Wymowa, ur. 8 VI 1810, Zwickau (Saksonia), zm. 29 VII 1856, Endenich k. Bonn,
niemiecki kompozytor i pianista, jeden z głównych przedstawicieli romantyzmu w muzyce.
substancje wywołujące smakowe wrażenia słodyczy.
synsepalum, zw. cudowną jagodą, Synsepalum dulcificum,
gat. rośliny okrytozalążkowej drzewiastej z rodziny sączyńcowatych (Sapotaceae) z zachodniej Afryki;
metoda dojrzewania win gronowych, w wyniku której powstają charakterystyczne cechy smakowe i zapachowe (bukiet wina) w winach sherry.
szparag, asparagus, Asparagus,
rodzaj z rodziny liliowatych, obejmujący ok. 150 (wg innych klasyfikacji 300) gat. bylin występujących w ciepłych regionach Europy, Azji i Afryki.
sok trawienny wydzielany przez gruczoły ślinowe (ślinianki) do jamy ustnej wielu zwierząt, najczęściej żywiących się pokarmem stałym, wymagającym rozdrobnienia i zwilżenia przed połknięciem.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia