ślina
 
Encyklopedia PWN
ślina,
sok trawienny wydzielany przez gruczoły ślinowe (ślinianki) do jamy ustnej wielu zwierząt, najczęściej żywiących się pokarmem stałym, wymagającym rozdrobnienia i zwilżenia przed połknięciem.
U przeżuwaczy ślina jest wydzielana stale; składa się z ok. 98% wody, soli miner., ciał śluzowatych (mucyna) oraz drobnych ilości innych substancji, m.in. zawiera bakteriobójczy enzym lizozym; wydzielanie śliny znacznie zwiększa się pod wpływem bodźców smakowych i dotykowych w trakcie gryzienia i żucia pokarmu, a także jako odruch warunkowy na widok i zapach pokarmu; rola śliny polega wówczas na zwilżaniu pokarmu i formowaniu łatwego do połknięcia kęsa pokarmowego; u człowieka i niektórych zwierząt zawiera enzymy trawiące cukry: amylazę i maltazę; dobowa ilość śliny: człowiek ok. 1,5 l, koń ok. 40 l, bydło ok. 190 l.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia